Pojem „káva bez kofeínu“ znamená akýkoľvek druh kávy, z ktorej bol odstránený kofeín počas chemického procesu, vykonávaného so zelenými kávovými zrnami v priemyselných zariadeniach. Káva môže byť právoplatne považovaná za bezkofeínovú, ak obsahuje menej ako 0,1 % kofeínu, čo je o 97 – 98 % menej ako prirodzené množstvo. V dôsledku toho káva bez kofeínu nie je káva, ktorá neobsahuje kofeín, ale káva, ktorej obsah kofeínu je taký nízky, že nemá významné fyziologické účinky na ľudské telo.
Proces dekofeínácie sa vykonáva s kávovými zrnami, ktoré sú stále zelené, takže sa nestráca žiadna z aromatických vlastností, ktorú káva nadobúda počas praženia. Kofeín sa môže odstrániť použitím organických rozpúšťadiel (dichlórmetán alebo etylacetát), vody alebo oxidu uhličitého. Všetky dekofeínové metódy, ktoré sa v súčasnosti používajú na trhu, sú certifikované talianskym ministerstvom zdravotníctva. Nie sú škodlivé, ale použitá metóda môže ovplyvniť chuť kávy vo vašej šálke. Metóda na báze dichlórmetánu poskytuje najvyššiu kvalitu, pretože nemení aromatické vlastnosti kávy. Je to látka, ktorá má selektívny vplyv na kofeín a je veľmi prchavá (odparuje sa pri 40 °C), takže všetky zvyšky je možné ľahko odstrániť parným spracovaním. Následná pražiaca procedúra prebieha pri teplote nad 200 °C, čím sa zabezpečí, že všetky stopy rozpúšťadla úplne zmiznú. Spoločnosť Caffe Carraro sa rozhodla použiť túto metódu pre svoju kávu bez kofeínu, aby tak mohla ponúknuť jedinečnú esenciu poctivého espressa a talianskej chuti kávy.