Jedna z najčastejších otázok mnohých milovníkov kávy a náš pohľad na vec.


Na obale kávy je zvyčajne indikované percentuálne množstvo Robusty a Arabiky v zmesi. Čo to ale znamená a ako sa tieto druhy kávy odlišujú? V súčasnosti existuje viac ako 60 druhov kávovníka, no len dva z nich sa komerčne využívajú. Spoznajte rozdiel medzi Robustou a Arabikou. 

Až 70 % svetovej produkcie kávy pochádza z kríkov Coffea Arabica, teda z Arabiky. No len 20 % vypestovanej Arabiky má skutočne veľmi dobrú kvalitu. Arabika je drahšia a náročnejšia na podmienky než Robusta. Aj vďaka tomu panuje presvedčenie, že len 100 % Arabika je skutočne kvalitná káva a Robusta nápoj znehodnocuje. Pravda je však niekde inde. Robusta aj Arabika sú dva druhy kávovníka so svojimi špecifickými vlastnosťami, vďaka ktorým sa ideálne dopĺňajú. Ak sú namiešané odborne, môžu vzniknúť skutočne výnimočné zmesi.

Čo na ne hovoria chuťové bunky?

Arabika má prirodzene kyslejšiu a sladšiu chuť. No tá závisí aj od odrody, kvality plodov, lokality, spôsobu praženia a v konečnom dôsledku aj šikovnosti baristu. Káva je jednoducho mágia. Robusta je naopak horká so zemitým podtónom a má menšie spektrum chutí. Ako to bolo u Arabiky, aj výsledná chuť kávy z Robusty závisí od niekoľkých premenných. V zmesiach Robusta mierne uzemňuje kyslejšiu chuť Arabiky, čo ocenia najmä kávičkári, ktorí neobľubujú príliš kyslú kávu.

Ďaľším rozdielom, ktorý vaše telo pravdepodobne rýchlo pocíti, je obsah kofeínu. Arabika obsahuje kofeín v rozmedzí 0,9 až 2 %. Robusta ho obsahuje dvakrát viac, 1,8 až 4 %. No a keďže chuť výrazne ovplyvňuje aj aróma, medzi Arabikou a Robustou nájdeme rozdiel aj v tejto oblasti. Arabika má bohatú intenzívnu arómu, avšak je na jazyku lahšia. Na druhej strane, Robusta ma chuť podstatne výraznejšiu, silnejšiu, až niekedy drsnejšiu, no veľmi závisí od jej odrody.


Rozdiel spoznáte už podľa kávového zrna

Arabika aj Robusta rastú v iných podmienkach, majú iné potreby a tiež ich semená nevyzerajú identicky. Kávové zrno Arabiky je zvyčajne ploché, podlhovasté a v strede má ryhu v tvare písmena S. Naopak semeno Robusty má skôr okrúhle zrno a ryha je rovná.

Ak radi cestujete a ocitnete sa kdesi na kávovníkovej plantáži, rozonáte Arabiku a Robustu podľa podmienok, v ktorých vyrastajú. Samozrejme, je lepšie sa priamo spýtať. Caffea Arabica rastie vo vyšších nadmorských výškach 900 – 2000 metrov nad morom, so stabilnou teplotou 20 °C a vyšším množstvom zrážok. Arabika pôvodne pochádza z Etiópie, no postupne sa usadila vo viacerých vysokohorských oblastiach v subtropickom pásme

Caffea Robusta je menej náročná než jej príbuzná Caffea Arabica. Robusta rastie v nižších nadmorských výškach, približne 200 – 600 metrov nad morom. Mimoriadne sa jej darí napríklad vo Vietname, kde ju v 19. storočí priviezli francúzski kolonosti. No nájdete ju aj v Brazílii, Indonézii, Indii, či v Afrike. Robusta je odolnejšia voči klimatickým zmenám, chorobám škodcom a zároveň rastie rýchlejšie.

                                                                                                                          

Nie je to čierno-biele

Mnoho ľudí si myslí, že nápis 100 % Arabica je zárukou kvalitnej kávy. Skutoční odborníci vo svete kávy a majstri ochutnávači vedia, že to nie je pravda. V regáloch vášho obchodu či v kaviarni, ktorú navštevujete, môžete naraziť na mimoriadne kvalitnú Arabiku, mimoriadne kvalitnú Robustu alebo ich mix, ale aj Arabiku či Robustu skutočne podradnej kvality. Spoločnosti Caffe Morettino i Caffe Carraro si dávajú mimoriadne záležať na kvalite kávových zŕn a procese praženia. Vzorky Arabiky a Robusty najskôr prejdú skúsenými chuťovými pohárikmi majstrov ochutnávačov, až nasledne sa firma rozhodne, ktoré šarže kúpi. Morettino aj Carraro za takmer 100 rokov svojich skúseností dokázalo vyprodukovať skutočne špičkové kávy, či už išlo o zmesi čistej Arabiky z rôznych plantáží alebo Arabiky a Robusty.